Enükleasyon Cerrahisi Antalya
Enükleasyon cerrahisi Antalya, göz küresinin güvenli bir şekilde çıkarılması amacıyla yapılan cerrahi operasyondur. Enükleasyon ameliyatı, göz küresini etkileyen ve tedavisi mümkün olmayan hastalıkların, bireyin yaşamını farklı şekillerde etkilemesini önlemek için yapılır.
Yazımızın devamında ‘’Enükleasyon cerrahisi nasıl yapılır?’’, ‘’Enükleasyon cerrahisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’, ‘’Enükleasyon cerrahisi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Enükleasyon cerrahisi sonrası iyileşme süreci nasıldır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya enükleasyon cerrahisi fiyatları, enükleasyon cerrahisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler ve benzer konular hakkında bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Enükleasyon Cerrahisi Nedir?
Enükleasyon cerrahisi, göz küresinin özel yöntemlerle alınmasına olanak sağlayan, özel bir operasyondur. Enükleasyon cerrahisi, genellikle tedavi edilemeyen göz hastalıkları veya ciddi göz travmaları sonrasında uygulanır.
Bu operasyon, göz kanseri gibi bireyin yaşamını tehdit eden durumların kontrol altına alınmasını ve kanserli hücrelerin yayılımının önlenmesini sağlar. Ameliyat sırasında genellikle yalnızca göz küresi çıkarılır, çevredeki kaslar ve diğer yapılar korunur. Cerrahi işlem sonrasında kozmetik ve fonksiyonel ihtiyaçlar için protez göz yerleştirilebilir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde bulunan Göz Protezi Cerrahisi isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Enükleasyon Cerrahisi Neden Yapılır?
Enükleasyon cerrahisi şu gibi durumlarda yapılabilir:
- Melanom gibi kötü huylu (kanserli) göz tümörlerinin varlığı durumunda, kanserli yapıların gelişimini ve yayılımını durdurmak amacıyla yapılır.
- Göz küresinin fiziksel travmalar nedeniyle ciddi hasar aldığı ve işlevini kaybettiği durumlarda; ileri enfeksiyon ve ağrı gibi sorunları önlemek için yapılır.
- Tedaviye yanıt vermeyen şiddetli glokom gibi göz hastalıklarının varlığında, bireyin yaşam kalitesini arttırmak için yapılır.
- Gözün derin dokularına yayılmış olan, tedaviye yanıt vermeyen ve daha tehlikeli durumlara yol açabileceğinden şüphelenilen enfeksiyonlar durumunda yapılır.
- Görme işlevini tamamen yitirmiş olan ve estetik sorunlara neden olan göz kürelerini almak, yerine protez göz yerleştirmek için yapılır.
Enükleasyon cerrahisi bu gibi durumlarda yapılabilir.
Enükleasyon Cerrahisi Ağrılı Mı?
Ameliyat sırasında hastalar genel anestezi altında olduğundan herhangi bir ağrı hissetmezler. Ancak ameliyat sonrası dönemde, hafif veya orta şiddette ağrılar görülebilir. Doktor tarafından reçete edilen ağrı kesiciler, bu sürecin daha rahat geçmesine yardımcı olur. Ağrı genellikle birkaç gün içinde azalır.
Enükleasyon Cerrahisi Tehlikeli Mi?
Enükleasyon cerrahisine bağlı gelişebilecek riskler arasında kanama, enfeksiyon ve anesteziye bağlı ikincil komplikasyonlar bulunur. Tecrübeli bir doktor, alanında uzman bir anestezi hekimi ile çalışarak anestezi sürecinin tamamen hastanın genel sağlık durumuna uygun bir şekilde planlanmasını sağlayabilir. Doktorun tecrübesi, ideal ameliyathane ve bakım koşulları ile birleştiğinde yukarıda bahsetmiş olduğumuz komplikasyonların tamamı önlenebilir. Bu yüzden Enükleasyon cerrahisi gibi hassas ve detaylı bir çalışma gerektiren operasyonlar için doktor seçimi çok önemlidir.
Enükleasyon Cerrahisi Ne Kadar Sürer?
Enükleasyon cerrahisi genellikle 1-2 saat kadar sürer. Operasyonun süresi, yapılacak olan işlemlerin detaylarına, hastaya özel bazı durumlara vb. etmenlere göre değişiklik gösterebilir. Doktorunuz enükleasyon cerrahisinin detaylarını tamamen size özel olarak planlayacak ve operasyonun tahmini süresi hakkında gerekli bilgilendirmeleri yapacaktır.
Enükleasyon Cerrahisi Nasıl Yapılır?
Enükleasyon cerrahisi, genel anestezi altında gerçekleştirilir, hasta operasyon sırasında konforlu ve rahattır. Operasyon sırasında cerrah, göz küresini çevreleyen kasları ve sinirleri dikkatlice serbestleştirir. Ardından ise dikkatli bir şekilde göz küresini çıkarır. Göz küresi çıkarıldıktan sonra bölge temizlenir ve enfeksiyon riskini önlemek için gerekli önlemler alınır.
Çıkarılan göz küresinin yerine protez göz yerleştirileceği için bölge, protez göz ameliyatı için hazır hale getirilir. Ancak genellikle protez göz, enükleasyon cerrahisi sırasında takılmaz. Bunun için birkaç hafta boyunca bölgedeki dokuların iyileşmesi beklenir. Göz protezi cerrahisi, göz protezinin faydaları ve göz protezi sonrası dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgi almak için Göz Protezi Cerrahisi isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Enükleasyon Cerrahisi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Enükleasyon ameliyatı sonrası iyileşme süreci genellikle 4 ila 6 hafta kadar sürer. İlk birkaç gün şişlik, kızarıklık ve hafif ağrı görülebilir, ancak bu belirtiler zamanla azalır.
Daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi protez göz yerleştirilmeden önce bölgenin tamamen iyileşmesi beklenir. Hasta, bu süre boyunca enfeksiyon riskine karşı dikkatli olmalı ve doktorun önerilerine dikkatle uymalıdır. İyileşme sürecinde, hastanın düzenli doktor kontrollerine gitmesi oldukça önemlidir.
Enükleasyon Cerrahisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Enükleasyon cerrahisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer alır:
- Enükleasyon cerrahisi sonrası bölgeye özel bir ped ve basınçlı bir bandaj yerleştirilir. Bu bandajın 1-2 hafta kadar bölgede kalması gerekebilir. Doktorun direkt önerisi olmadan bu bandaj çıkarılmamalıdır.
- Operasyondan sonra, alınmış olan gözünüzle renkler veya çeşitli görüler gördüğünüzü sanabilirsiniz. Bu normal bir komplikasyondur ve geçicidir.
- Göz yuvası birkaç hafta boyunca kızarık olabilir, göz yuvasında şişlik ve ağrılar olabilir. Doktorunuz bu şikayetler için özel ilaçlar reçete edecektir.
- Ameliyattan sonraki birkaç gün boyunca yatarak dinlenilmesi tavsiye edilir.
Enükleasyon cerrahisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir.