Göz İçi Lensler Antalya
Göz içi lensler Antalya, pek çok göz hastalığını tedavi etmek, kırma kusurlarına sahip olan bireylerde gözlük ve kontakt lens kullanım ihtiyacını ortadan kaldırmak için kullanılan, yapay dokulardır. Göz merceği, gözü meydana getiren en önemli dokulardan biridir. Bu dokuda, zaman içerisinde veya genetik sebeplerden meydana gelen hasarlar bireyin görüş yetisini önemli ölçüde etkilerler. Mesela göz merceğinde meydana gelen matlaşma, dış ortamdan gelen ışığın gözün ilgili bölgelerine, gerektiği şekilde ulaşmasını engelleyebilir. Katarakt olarak bilinen bu durum bireyin çevresini bulanık ve gölgeli bir şekilde görmesine neden olur.
Bazı kişiler ise göz yapıları nedeniyle ömürleri boyunca uzağı, yakını veya her ikisini birden net görebilmek için gözlük veya kontakt lens kullanmak zorunda kalırlar. Bahsettiğimiz her iki durum da göz içi lensler kullanılarak ortadan kaldırılabilmektedir. Göz içi mercekler olarak da bilinen göz içi lenslerin, günümüzde aktif olarak kullanılan pek çok çeşidi bulunmaktadır. Yazımızın devamında ‘’Göz içi mercek tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Göz içi mercekler Antalya nedir?’’, ‘’Göz içi mercek ameliyatı nasıl olur?’’ ve ‘’Göz içi mercek çeşitleri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya göz içi mercek tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen ile iletişime geçebilirsiniz.
Göz İçi Lens Nedir?
Göz içi lensler, katarakt tedavisi veya refraktif lens değişimi kapsamında, gözde yer alan doğal lenslerin yerine yerleştirilen, türlerine göre çeşitli avantajlara sahip olan yapay dokulardır. Göz içi lensler sayesinde bireyler hem katarakt hastalığına hem de kırma kusurlarına bağlı olarak deneyimledikleri bulanık görme gibi sorunlardan kurtulabilirler. Göz içi lens ameliyatı veya göz içi mercek ameliyatı olarak bilinen basit bir cerrahi işlem ile yerleştirilen bu yapay dokular, kırma kusurlarına sahip olan bireylerde gözlük kullanım ihtiyacını tamamen ortadan kaldırabilirler.
Göz İçi Lens Tedavisi Neden Yapılır?
Göz içi lens tedavisi şu gibi amaçlar doğrultusunda yapılabilir:
- Yakını bulanık gören bireylerin gözlüğe veya kontakt lense gereksinim duymadan net bir yakın görme yetisi elde edebilmesini sağlamak.
- Uzağı bulanık gören bireylerin gözlük gibi araçlara olan ihtiyacını sonlandırmak, sağlıklı bir şekilde uzağı görebilmelerini sağlamak.
- Hem uzağı hem de yakını bulanık gören bireylerin daha net bir görüşe sahip olmasını sağlamak.
- Katarakt hastalığına bağlı meydana gelen şikayetleri ortadan kaldırmak.
Göz içi lens tedavisi bu gibi nedenlerden yapılabilir.
Göz İçi Lensler Hangi Durumlarda Kullanılır?
Göz içi lensler şu gibi durumlarda kullanılabilir:
- LASİK gibi lazer uygulamaları ile tedavi edilemeyen, ileri miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi kırma kusurları durumunda; bireylerin çevrelerini net bir şekilde görmelerini sağlamak ve görmeye yardımcı araçlara duydukları ihtiyacı ortadan kaldırmak.
- Doğal göz merceğinde meydana gelen matlaşma sonucu gölgeli ve bulanık bir görüşe sahip olan bireylerin, katarakt ameliyatı kapsamında sağlıklı göz merceklerine ve ideal bir görüşe sahip olmalarını sağlamak.
- Erken katarakt sorunu yaşayan veya katarakt hastası olma riski yüksek olan bireylerde, kataraktın rahatsız edici belirtileri ortaya çıkmadan refraktif lens değişimi kapsamında gözlere müdahale etmek.
Göz içi lensler bu gibi durumlarda kullanılabilir.
Göz İçi Lens Çeşitleri Nelerdir?
Göz içi lensler, odak kapasitelerine ve yapılarına göre farklı gruplara ayrılılar. Yapılarına göre ayrılan göz içi lenslerin iki farklı çeşidi vardır. Bunlardan ilki hidrofobik lensler yani su tutmayan lenslerdir. Hidrofobik mercekler olarak da bilinen bu yapay dokular, özellikle de katarakt tedavileri sonrasında ikincil katarakt gelişme riskini düşürdükleri için yaygın olarak tercih edilirler. Bir diğer göz içi lens türü ise hidrofolik lenslerdir, bu lensler hidrofobik lenslerin aksine su tutan bir yapıya sahiptirler.
Odak sayılarına göre birbirlerinden ayrılan lensler ile tek odaklı lensler (monofokal lensler), çift odaklı lensler (bifokal lensler), çok odaklı lensler (üç odaklı lensler veya trifokal lensler) ve EDOF lenslerdir. Tek odaklı lensler uzağı veya yakını net bir şekilde görmeyi sağlarlar, tek bir odakları mevcuttur. Çift odaklı lenslerin ise iki odağı vardır, böylece hem yakını hem de uzağı net bir şekilde görmeyi sağlarlar. Üç odaklı lensler ise göz hareketlerine göre kendini ayarlayabilen lenslerdir. Odak bireyin yakını mı yoksa uzağı mı görmeye çalıştığına göre kendisini ayarlar, böylece tüm uzaklıklar net bir şekilde görülür. Üç odaklı lensler halk arasında Akıllı Lensler olarak da bilinirler. EDOF lensler ise bir çeşit akıllı lens türüdür. Özellikle de derinlik algısı oluşturabilmeleri açısından avantajlıdırlar.
Göz İçi Lens Markalar Nelerdir?
Göz içi lenslerin pek çok farklı markası vardır. Doktorunuz en kaliteli ve bütçenize en uygun lensleri seçmeniz konusunda sizi profesyonel bir şekilde yönlendirecektir.
Göz İçi Lens Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Göz içi lens ameliyatının bazı riskleri vardır. Bu riskler arasında göz içi kanama, göz dokularının zarar görmesi gibi durumlar yer alır. Ancak göz içi lens ameliyatının alanında uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmesi ile tüm bu risklerden korunulabilir.
Göz İçi Lens Tedavisi Kimlere Yapılabilir?
Göz içi lens ameliyatı genelde 40 yaş civarındaki hastalara uygulanır. Ancak bazı durumlarda daha erken veya daha geç de yapılabilmektedir.
Göz İçi Lens Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Göz içi lens ameliyatı her göz için yaklaşık 10 ila 15 dakika kadar sürer. Operasyon genellikle 2 seans halinde yapılır ve her seansta tek bir göze müdahale edilir.
Göz İçi Lens Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Göz içi mercek ameliyatı sırasında ilk olarak göz, özel bir anestezi işlemi uyuşturulur. Daha sonra ise gözde yer alan doğal mercek diğer dokulara zarar verilmeden parçalanır ve gözden vakumlanır. Bu işlem tamamlanır tamamlanmaz ise göze yeni bir göz içi mercek yerleştirilir. Böylece tedavi başarı ile tamamlanmış olur.
Antalya Göz İçi Lens Fiyatları 2024
Antalya göz içi lens ameliyatı fiyatları ve göz içi mercek ücreti gibi konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen ile iletişime geçebilirsiniz.