Retina Ameliyatı Antalya (Vitrektomi) - Prof. Dr. Türkoğlu

    Retina Ameliyatı Antalya (Vitrektomi)

    Retina ameliyatı Antalya, vitrektomi ismiyle de bilinen ve retinayı onarmak, daha fazla zarar görmesini de önlemek amacıyla yapılan, gelişmiş bir cerrahi tedavidir. Retina önemli olduğu kadar hassas da olan bir yapıdır. Çevresindeki dokuların değişiminden kolayca etkilenebilir. Bu yüzden de retina hastalıklarıyla, özellikle de ilerleyen yaşlarda sıkça karşılaşılır. Bu hastalıklar arasında retina yırtılması, retina çevresinde kanama ve ödem, retinada damar tıkanıklığı ve retina ayrılması gibi rahatsızlıklar bulunur. Bahsi geçen rahatsızlıklar sebebiyle başta görme kaybı olmak üzere çok ciddi sorunlar gelişebilir. Antalya retina ameliyatı veya vitrektomi ameliyatı olarak bilinen operasyon bu hastalıkları ortadan kaldırmak, yol açtıkları olumsuz şikayetleri gidermek ve bireyin sağlıklı bir göz yapısına kavuşmasını sağlamak amacıyla yapılır.

    Yazımızın devamında ‘’Vitrektomi ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Vitrektomi ameliyatı ne kadar sürer?’’, ‘’Vitrektomi ameliyatı neden yapılır?’’ ve ‘’Vitrektomi ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıldır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya vitrektomi ameliyatı ve benzer operasyonlar hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen ile iletişime geçebilirsiniz.  

    Retina Ameliyatı Nedir?

    Retina ameliyatı, retinayı ve çevresindeki dokuları onarmak, bu dokuların daha fazla zarar görmesini önlemek ve vitreus isimli göz içi sıvının vücuttan tahliye edilmesini sağlamak amacıyla yapılan girişimsel operasyondur. Retina ameliyatının diğer ismi vitrektomi ameliyatıdır.

    Vitrektomi Nedir?

    Vitrektomi, halk arasında retina ameliyatı olarak da bilinen ve retinanın sağlıklı bir yapıya sahip olmasını sağlamak, görme yetisini korumak için gerçekleştirilen bir operasyondur. Bu operasyon mikrocerrahi teknikler kullanılarak, anestezi altında, ağrısız bir şekilde yapılır. Vitrektomi ameliyatının detayları hastaya özel olarak belirlenir.

    Retina Ameliyatı Neden Yapılır?

    Retina ameliyatı şu gibi nedenlerden yapılabilmektedir:

    • Gözde meydana gelebilecek ileri hasarı önlemek.
    • Görme kaybı gibi sorunları önlemek.
    • Gözde yer alan yabancı cisimleri tahliye etmek.
    • Retina bölgesinde yer alan dokuları onarmak ve bu dokuların ideal yerlerinde kalmalarını sağlamak.
    • Retina üzerinde yer alan zarımsı yapıları almak.
    • Gözde meydana gelen ödemi ve kanamayı sonlandırmak.

    Retina ameliyatı bu gibi amaçlar doğrultusunda yapılabilmektedir.

    Retina Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

    Retina ameliyatı şu gibi durumlarda kullanılabilir:

    • Retina dekolmanı olarak bilinen ve retinanın ideal bölgesinden ayrılmasına, bu süreçte de zarar görmesine yol açan hastalığı tedavi etmek.
    • Retina yırtılmasına müdahale etmek ve retinanın ileri hasarını önlemek.
    • Makula delinmesi durumdunda makulayı onarmak.
    • Sarı nokta hastalığı durumunda hastalığın komplikasyonlarına müdahale etmek.
    • Epiretinal membran yani makulada zarımsı bir yapı bulunması durumunda bu zarları temizlemek.
    • Retinada damar tıkanıklığı sorununa müdahale etmek.

    Retina ameliyatı bahsi geçen durumlarda tercih edilebilmektedir.

    Retina Ameliyatı Riskli Mi?

    Retina ameliyatı, göz hastalıklarının veya farklı hastalıklarının tedavi sürecinde kullanılan tüm uygulamalar gibi bazı risklere sahiptir. Bu riskler arasında göz içi kanama, katarakt gelişimi, göz dokularının zarar görmesi ve enfeksiyon gibi riskler bulunur. Bahsi geçen risklerden korunmak isteyen bireyler ameliyatlarının, alanında uzman bir hekim tarafından, ideal koşullarda yapılacağından emin olabilirler. Böylece bahsi geçen tüm risklerden önemli ölçüde korunmak mümkün olur.

    Retina Ameliyatı Ağrılı Mı?

    Retina ameliyatı yani vitrektomi ameliyatı sırasında hastaların yapılan işlemleri hissetmesi, bu işlemler nedeniyle ağrı duyması mümkün değildir. Çünkü bu ameliyat öncesinde hastanın gözüne lokal anestezi işlemi yapılmaktadır. Hatta bazı durumlarda lokal anesteziye sedasyon işlemi de eşlik edebilmektedir. Böylece bireyin bilinci ameliyat boyunca kapalı olmaktadır. Genel anestezi de bu ameliyat sırasında tercih edilen anestezi yöntemlerinden biridir. Genel anestezide de hastanın bilinci kapalıdır ve ağrı hissetmemektedir.

    Retina Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

    Retina ameliyatı 1 ila 2 saat kadar sürebilen bir operasyondur. Operasyonun süresi, retina ameliyatının hangi hastalığı tedavi etmek için yapıldığına ve ameliyat sırasında kullanılan anestezi tekniğine göre değişebilir. Doktorunuz bu süreçlerin tamamını sizin taleplerinize, sağlık durumunuza ve sahip olduğunuz hastalığa özel olarak planlayacaktır. Sonrasında ise sizi vitrektomi ameliyatının süresi hakkında detaylı olarak bilgilendirecektir.

    Retina Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Retina ameliyatının ilk aşamasında hasta anestezi altına alınır. Daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi bu işlem lokal anestezi teknikleri ile, bazen ise genel anestezi ile yapılmaktadır. Retina ameliyatı sırasında, ameliyatın gerçekleştirilme amacına göre farklı işlemler yapılabilir. Bu ameliyat sırasında özel mikrocerrahi teknikler kullanılarak retina ve makuladaki hasarlar giderilebilir. Bu dokuların ideal konumlarında kalmaları ve çevrede oluşan anormal yapılar tarafından etkilenmemeleri sağlanabilir. Bazı kişilerde değişime uğrayan vitreus sıvısının, retinaya daha fazla zarar vermesini önlemek için vitreus sıvısı tahliye de edilebilmektedir.

    Retina Ameliyatı Sonrası Görme Ne Zaman Düzelir?

    Retina ameliyatı olan bireylerin gözleri yaklaşık 3 gün kadar sarılı kalır. Daha sonra ise doktorun önerisiyle bu sargılar çıkarılır. Hastalar bu süreçte görmeye başlayabilirler. Ancak görüşleri bir süre, geçici olarak bulanık olabilir. Bulanık görüş şikayeti birkaç gün içerisinde tamamen geçecektir.

    Antalya Retina Ameliyatı Fiyatları 2024

    Antalya retina ameliyatı fiyatları ve vitrektomi ameliyatı ücreti gibi konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen ile iletişime geçebilirsiniz.  

    Doktora Sorun!
    Scan the code
    Call Now Button