Makula Deliği Tedavisi Antalya
Makula deliği tedavisi Antalya, makulada meydana gelen hasarı ve bu hasara bağlı ortaya çıkan şikayetleri gidermek amacıyla yapılan, kişiye özel bir tedavidir. Retinanın merkezinde makula olarak isimlendirilen özel bir bölge yer alır. Bu bölge halk arasında sarı nokta olarak da bilinir. Makulada, ilerleyen yaşa ve kazalara bağlı olarak çeşitli hasarlar meydana gelebilir. Bu hasarlar genel olarak makula deliği veya makula delinmesi olarak bilinir.
Makulanın zarar görmesine bağlı olarak ciddi sağlık sorunları ve görme problemleri meydana gelebilir. Makula delinmesi tedavisi sayesinde bu görme problemleri giderilebilir ve makula onarılabilir. Yazımızın devamında ‘’Makula deliği tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Makula delinmesi tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Makula delinmesi ameliyatı nasıl yapılır?’’ ve ‘’Makula delinmesi ameliyatı ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya makula delinmesi tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen ile iletişime geçebilirsiniz.
Makula Deliği Nedir?
Makula deliği, merkezi görme yetisinden ve bireyin cisimlere odaklanarak bakabilmesinden sorumlu olan makula (sarı nokta) isimli bölgenin zarar görmesidir. Makula deliği gibi hastalıklar bireylerin günlük yaşamlarını ciddi ölçüde etkilerler. Bireyler makula deliği yüzünden görüş kalitelerinin git gide azaldığını ve kitap okuma gibi basit aktiviteler sırasında bile zorlandıklarını hissedebilirler.
Makula Deliği Neden Olur?
Makula deliği nedenleri arasında şunlar yer alır:
- Makula deliği çeşitli kazalar sırasında göze alınan darbeler sonucu meydana gelebilir. Makula deliğinin en yaygın nedenlerinden biri fiziksel travmadır.
- Retina ve göz ile ilgili geçirilmiş bazı ameliyatlar.
- Vitreus isimli sıvıda yaşlanma ve genetik etmenler sebebiyle meydana gelen değişimler makula deliğine neden olabilir.
Makula deliği nedenleri bu şekilde sıralanabilir.
Makula Deliği Belirtileri Nelerdir?
Makula deliği belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Makula deliği çizgilerin eğik veya yamuk görülmesine neden olabilir. Bu yüzden bireyler kitap okurken zorlanabilirler.
- Yüzleri tanımak ve insanları birbirlerinden ayırmak zorlaşabilir.
- Makulada meydana gelen hasar bireyin görüşünü odaklamasını zorlaştırır, merkezi görüşü olumsuz etkiler. Bu yüzden birey cisimlere odaklanamaz.
Makula delinmesi belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Makula Deliği Evreleri Nelerdir?
Makula deliği, ilerleyici bir göz hastalığıdır. Bu yüzden hastalığın erken evrelerinde deneyimlenen çizgilerin eğik görülmesi gibi belirtiler, ilerleyen evrelerde çok daha şiddetli bir şekilde hissedilebilir. Bu yüzden makula deliğinin erken dönemlerde tedavi edilmesi önerilir. Böylece bireyin yaşamı bu hastalık nedeniyle daha az etkilenir.
Makula Deliği Tehlikeli Mi?
Makula deliği, tehlikeli bir hastalık olabilir. Makula deliği zamanında tedavi edilmezse bireyin merkezi görüşü ciddi ölçüde zarar görür. Bu da bireyin günlük yaşamını etkiler. Buna ek olarak yaşlı bireylerin, makula deliğinin yol açtığı görme sorunları nedeniyle fiziksel travma yaşama riskleri artar. Özellikle de kalça kırılması gibi son derece tehlikeli durumlar meydana gelebilir.
Makula Deliği Tedavisi Nasıl Yapılır?
Makula deliği herhangi bir ilaçlı tedavi ile ortadan kaldırılamaz. Bazı durumlarda tedavi süreci yalnızca düzenli doktor takibi ile devam eder. Ancak makula deliği, vitrektomi ameliyatı olarak bilinen cerrahi operasyonla kesin olarak tedavi edilebilir. Böylece bireyin şikayetleri ve makula deliğine bağlı oluşabilecek riskler ortadan kaldırılmış olur.
Makula Deliği Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Makula deliği ameliyatı yaklaşık 1 ila 2 saat kadar sürer. Bu ameliyatın süresini etkilen bazı faktörler vardır. Bu faktörler arasında ameliyatın hangi anestezi tekniği ile yapıldığı ve hangi kapsamda gerçekleştirildiği gibi etmenler yer alır. Doktorunuz ameliyat planlamasını yaptıktan sonra sizi makula deliği ameliyatı süresi hakkında detaylı olarak bilgilendirecektir.
Makula Deliği Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Makula deliği ameliyatının ilk aşamasında hasta ameliyat için hazırlanır. Hastaya lokal veya genel anestezi uygulanır. Böylece hasta vitrektomi ameliyatının hiçbir aşamasında ağrı veya rahatsızlık hissi duymaz. Anestezinin etkileri başladıktan sonra çeşitli mikrocerrahi teknikler ile makulaya ve retina bölgesine müdahale edilir. Bölgedeki doku hasarı giderilir. Gerekirse retina ile göz merceği arasında yer alan şeffaf sıvı, yani vitreus sıvısı da tahliye edilebilir.
Antalya Makula Deliği Ameliyatı Fiyatları 2024
Antalya makula delinmesi ameliyatı fiyatları ve makula deliği tedavisi ücreti gibi konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen ile iletişime geçebilirsiniz.