Katarakt Ameliyatı Antalya - Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu

    Katarakt Ameliyatı Antalya

    Katarakt ameliyatı Antalya, göz lensinin matlaşması ve buna bağlı olarak görüş kalitesinin ciddi ölçüde düşmesi ile karakterize olan katarakt hastalığını tedavi etmek ve bireyin şikayetlerini sonlandırmak için yapılan operasyondur. Göz lensi veya oküler lens (oküler mercek) olarak bilinen doku, gözdeki en önemli yapılardan biridir. Bu göz dokusu sayesinde, cisimlerden yansıyan ışık demetleri gereken açılarda kırılır ve sarı nokta olarak bilinen bölgeye yönlendirilir. Böylece sarı nokta üzerinde yer alan özel yapılır sinir hücreleri bu ışık demetlerini, sinir sinyallerine dönüştürür ve beyne gönderir. Böylece görme gibi oldukça kompleks bir duyu, sorunsuz ve anlık olarak çalışır.

    Katarakt hastalarında ise görme işlemi sırasındaki ilk aşamalardan biri ideal bir şekilde gerçekleşmez. Dışarıdan gelen ışınlar, normalde ışık geçirgenliği çok yüksek olan göz merceğinden (göz lensinden) gerektiği gibi geçemezler. Çünkü katarakt hastalarında göz lensi yıpranmış ve ışık geçirginliğini önemli ölçüde kaybetmiştir. Katarakt ameliyatı bu yıpranmış olan lensin alınması ve yerine daha işlevsel, yapay bir lensin yerleştirilmesi için yapılmaktadır. Yazımızın devamında ‘’Katarakt ameliyatı ne kadar sürer?’’, ‘’Katarakt ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Katarakt ameliyatı yapılmazsa ne olur?’’ ve ‘’Katarakt körlüğe neden olur mu?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya katarakt ameliyatı ve benzer göz ameliyatları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen ile iletişime geçebilirsiniz.

    Katarakt Nedir?

    Katarakt, göz lensinin ışık geçirgenliğini kaybetmesine sebep olan ve zamanla da şiddeti artan, ciddi bir göz hastalığıdır. Katarakt genellikle 50’li yaşlardan sonra görülmektedir. Ancak bazı durumlarda gençlerde de görülmesi mümkündür. Hatta doğumsal katarakt olarak bebeklerde de katarakt ortaya çıkabilir. Katarakt tedavi edilmezse lensteki matlaşma git gide artar. Buna bağlı olarak da bireyin görüş kalitesi her geçen gün daha da azalır. Bu yüzden katarakt ameliyatı aksatılmamalıdır.

    Katarakt Nedenleri Nelerdir?

    Katarakt nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:

    • Yaşlanma.
    • Göz travmaları.
    • Kullanılan ilaçlar.
    • Güneş ışığı, kimyasal ve radyasyon maruziyeti.
    • Şeker hastalığı gibi metabolik hastalıklar.
    • Bazı göz enfeksiyonları.
    • Akraba evliliği.
    • Gebelik sürecinde kullanılan ilaçlar.
    • Anne karnında geçirilmiş olan enfeksiyonlar.

    Katarakt nedenleri bu şekilde sıralanabilir.

    Kataraktın Belirtileri Nelerdir?

    Katarakt belirtileri arasında şunlar yer alır:

    • Bulanık görme.
    • Işık hassasiyeti ve ışıktan rahatsız olmak.
    • Renklerin normalden daha soluk ve sararmış görünmesi.
    • Puslu görme.
    • Görüş yetisinin git gide azalması.

    Katarakt belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

    Katarakt Ameliyatı Zor Mu?

    Katarakt ameliyatı hasta için oldukça konforlu bir operasyondur. Yani hasta için herhangi bir zorluk içermemektedir. Hastalar ameliyat sırasında yapılan işlemleri hissetmezler. Ameliyat son bulduktan sonra dinlenmeleri ve anestezinin etkilerinden çıkmaları için özel bir odaya alınırlar. Daha sonra ise taburcu olup evlerine dönebilirler. Katarakt ameliyatının iyileşme süreci de farklı ameliyatlara kıyasla daha konforlu ve kolaydır.

    Katarakt Ameliyatı Riskli Mi?

    Katarakt ameliyatının bazı riskleri vardır. Bu riskler arasında yapay lensin ideal bir konuma yerleştirilememesi ve ameliyat sonrası göz içi enfeksiyon gibi riskler yer alır. Bahsi geçen risklerden, tecrübeli ve alanında uzman bir göz cerrahına başvurarak büyük ölçüde sakınılabilir.  

    Katarakt Ameliyatı Ağrılı Mı?

    Katarakt ameliyatı sırasında hasta ağrı hissi duymaz. Bu ameliyat öncesinde doktor ve anestezi uzmanı, hastanın geçireceği ameliyata ve hastanın genel sağlık durumuna özel olarak bir anestezi uygulaması planlar. Bu anestezi işlemi sayesinde hastalar yapılan işlemlerin hiçbirini hissetmezler ve dolayısıyla da ağrı hissi duymazlar.

    Katarakt Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

    Katarakt ameliyatı süresi, operasyonun nasıl bir anestezi tekniğiyle yapıldığına ve cerrahi işlemlerin kapsamına göre değişiklik gösterebilir. Çoğu zaman katarakt ameliyatları 30 dakika ila 45 dakika arasında tamamlanmış olurlar. Yani operasyon 1 saatten daha kısa sürmektedir.

    Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Katarakt ameliyatı, steril ameliyathane şartlarında ve anestezi altında yapılmaktadır. Böylece hastanın ameliyat sırasında ağrı hissetmesi engellenmekte ve ameliyat sonrası enfeksiyon riski önemli ölçüde azaltılmaktadır. Katarakt ameliyatında ilk olarak özel teknikler kullanılarak matlaşmış olan lens parçalanır. Bu süreçte lensi parçalamak için cerrahi işlemler veya yoğunlaştırılmış ses dalgaları (fako tekniği) kullanılabilir. Parçalanan lens özel bir vakum cihazı ile göz dokularına zarar vermeden gözden alınır. Daha sonra ise göze, yapay bir göz içi lens yerleştirilir. Böylece hastanın şikayetlerine son verilmiş olur. Katarakt ameliyatı yaptıran bireyler genelde işlemden birkaç saat sonra taburcu olurlar. 1 ila 2 hafta içerisinde de ideal görme yetilerine kavuşurlar.

    Katarakt Ameliyatı Sonrası Yakını Görememe Olur Mu?

    Katarakt ameliyatı sonrasında, eğer bireyin göz uzunluğu ile ilgili bir sorun varsa ve birey buna bağlı olarak hipermetropi gibi kırma kusurlarına sahipse yakını net görememe sorununa sahip olabilir. Ancak katarakt ameliyatı sırasında göze yerleştirilen akıllı lensler veya çok odaklı lensler sayesinde, bu gibi kırma kusurları da gözlük kullanımına gerek kalmadan ortadan kaldırılabilir.

    Antalya Katarakt Ameliyatı Fiyatları 2024

    Antalya katarakt ameliyatı fiyatları ve katarakt tedavisi ücreti gibi konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen ile iletişime geçebilirsiniz.

    Doktora Sorun!
    Scan the code
    Call Now Button