Katarakt Tedavisi Antalya
Katarakt tedavisi Antalya, zamanla saydamlığını yitirmiş olan göz merceğinin, özel bir cerrahi işlem ile çıkarılması ve yerine yapay, işlevsel bir merceğin yerleştirilmesi amacıyla yapılan tedavidir. Göz merceği, dış ortamdan gelen ışığın ideal bir şekilde kırılmasını ve gözün ilgili bölgelerine iletilmesini sağlar. Böylece bu ışık demetleri retinadaki özel hücreler tarafından sinir sinyallerine dönüştürülebilir ve beynin görmeden sorumlu olan merkezine iletebilir. Bahsi geçen sinyallerin beyindeki görme merkezi tarafından işlenmesiyle birlikte ise cisimlerin ve dış ortamın görüntüsü oluşur.
Bu görüntünün başarılı bir şekilde meydana gelebilmesi için göz dokularının sağlıklı ve ideal bir şekilde çalışması gerekir. Mesela göz merceğinde, yaşa bağlı ortaya çıkan matlaşma bahsi geçen süreçlerin sağlıklı bir şekilde işlemesini önleyebilir. Katarakt olarak bilinen bu rahatsızlık bireyin görme yetisine önemli ölçüde zarar vermektedir. Günümüzde bu rahatsızlığı özel cerrahi teknikler ve lazer cerrahisi uygulamaları ile ortadan kaldırmak mümkündür. Yazımızın devamında ‘’Lazerle katarakt tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Katarakt tedavisi ağrılı mı?’’, ‘’Katarakt tedavisi kaç yaşında yapılabilir?’’ ve ‘’Kataraktın ameliyatsız tedavisi mümkün mü?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya katarakt tedavisi ve göz tedavileri hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen ile iletişime geçebilirsiniz.
Katarakt Nedir?
Katarakt, genellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan ve oküler lensin (göz merceğinin) saydamlığını yitirmesi ile karakterize olan, ilerleyici bir göz hastalığıdır. Katarakt genellikle 50 ila 60’lı yaşlar arasında ortaya çıkar. Ancak doğumsal olarak bebeklerde veya bazı durumlarda genç bireylerde de görülebilir. Katarakta bağlı olarak bireyler görüş yeteneklerinde önemli bir kayıp olduğunu hissederler. Bulanık görme, gece görüşünün azalması ve benzer şikayetler bireyin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürürler.
Katarakt Neden Olur?
Katarakt nedenleri arasında şunlar yer alır:
- İlerleyen yaş.
- Göze alınan darbeler ve göz travmaları.
- Göz dokularının uzun süre boyunca güneş ışığına maruz kalması.
- Göz dokularının radyasyona maruz kalması.
- Kortizon içerikli ilaçların uzun süreli kullanımı.
- Daha önce bir göz ameliyatı geçirmiş olmak.
Katarakt genellikle yaşlanma sonucu ortaya çıkar ancak bu gibi hastalıklar da katarakt oluşumuna neden olabilir. Doğumsal katarakt nedenleri arasında anne karnında geçirilmiş hastalıklar ve gebelik sırasında kullanılan ilaçlar da yer almaktadır.
Katarakt Belirtileri Nelerdir?
Katarakt belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Görme yetisinde zaman içerisinde önemli ölçüde azalma.
- Kitap veya gazete okurken, telefonda vakit geçirirken zorlanma.
- Işık hassasiyeti ve göz kamaşması.
- Renklerin solması ve renklerde sararma.
- Gece çevreyi görmekte ve algılamakta zorlanma.
Kataraktın belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Katarakt Kaç Yaşında Görülür?
Katarakt çoğunlukla ilerleyen yaşlarda görülür. Hastalar 50’li yaşlarının ortalarında katarakt şikayetleriyle karşı karşıya kalabilirler. Ancak bazı durumlarda katarakt genç bireylerde de ortaya çıkabilir. Hatta anne karnında yaşanılan olumsuzluklar nedeniyle bebeklerde bile katarakt hastalığı görülebilir. Kataraktın bebeklerde görülen türü doğumsal katarakt olarak isimlendirilir.
Katarakt Tekrarlar Mı?
Katarakt hastalığı, tedavi süreçleri tamamlandıktan sonra tekrarlamaz. Ancak katarakt tedavisi sonrası ikincil katarakt olarak isimlendirilen ve katarakt ile benzer şikayetlere neden olabilen bir rahatsızlık gelişebilir. Sekonder katarakt olarak da bilinen bu durum, katarakt tedavisine kıyasla çok daha basit bir şekilde, ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebilmektedir.
Katarakt Tedavisi Kalıcı Mı?
Katarakt tedavisi kalıcı bir operasyondur. Bu tedavi sayesinde kalıcı bir şekilde kataraktın yol açtığı bulanık görme gibi olumsuzluklardan kurtulunabilir. Böylece bireyin yaşam kalitesi kalıcı bir şekilde iyileştirilmiş olur.
Katarakt Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Katarakt tedavisi genellikle 30 ila 45 dakika kadar sürmektedir. Ancak elbette bu süre, yapılan işlemlerin detaylarına ve kapsamına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Doktorunuz size özel bir ameliyat planlaması ve anestezi planlaması yaptıktan sonra katarakt tedavisinin süresi hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirecektir.
Katarakt Tedavisi Nasıl Yapılır?
Katarakt, ilaçla tedavi edilmesi mümkün olmayan bir göz hastalığıdır. Bu yüzden katarakt tedavisi sırasında özel cerrahi uygulamalara başvurulur. Bu uygulamalar anestezi altında, ağrısız bir şekilde ve steril koşullar oluşturularak yapılır. Böylece hastalar ameliyat sırasında ağrı hissi duymazlar ve ameliyat sonrası enfeksiyon gibi riskler son derece düşüktür. Katarakt ameliyatı sırasında ilk olarak gözdeki zarar görmüş ve saydamlığını yitirmiş olan lens parçalanır. Daha sonra ise özel bir cihazla bu parçalar göz dışına tahliye edilir. Ameliyatın son aşamasında ise hasarlı lensin bulunduğu bölgeye yapay bir göz lensi yerleştirilir. Bu lensler sayesinde bireyler sağlıklı ve ideal bir görüşe sahip olurlar. Bahsi geçen lensler hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Göz İçi Lensler ve Akıllı Lensler isimli içerikleri inceleyebilirsiniz.
Katarakt Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Katarakt ameliyatı sonrası iyileşme süreci, bireyin geçirdiği ameliyatın detaylarına göre değişebilir. Hastalar genelde ameliyatın gerçekleştiği gün taburcu olurlar. Birkaç gün boyunca görüşleri hafif bulanık olabilir. Bu şikayet zamanla kendiliğinden geçecektir. Hastalar yaklaşık 14 gün içerisinde ideal bir görme yetisine kavuşurlar. Bu süreçte doktorlarının da önerisiyle kademeli olarak günlük hayatlarına dönebilirler.
Antalya Katarakt Tedavisi Fiyatları 2024
Antalya katarakt tedavisi fiyatları ve katarakt ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen ile iletişime geçebilirsiniz.