Evisserasyon Cerrahisi Antalya - Dr. Elif Betül Türkoğlu

Evisserasyon Cerrahisi Antalya

Evisserasyon cerrahisi Antalya, ciddi travma, enfeksiyon veya kronik ağrı durumunda göz küresinin içeriğinin, sklera korunarak çıkarılmasına olanak tanıyan operasyondur. Evisserasyon ameliyatı sayesinde, sonradan takılacak olan göz protezinin hareketi için önemli olan dokuların tamamı korunabilir.

Yazımızın devamında ‘’Evisserasyon cerrahisi nasıl yapılır?’’, ‘’Evisserasyon cerrahisi ne kadar sürer?’’, ‘’Evisserasyon ve enükleasyon cerrahisi arasındaki fark nedir?’’ ve ‘’Evisserasyon cerrahisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya evisserasyon cerrahisi fiyatları, evisserasyon cerrahisi sonrası iyileşme süreci vb. konular hakkında bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Evisserasyon Cerrahisi Nedir?

Evisserasyon cerrahisi, göz küresi içeriğinin çıkarıldığı, ancak göz küresinin dış duvarının (sklera) korunduğu bir ameliyat türüdür. Bu operasyon, göz kanserinin, ciddi göz enfeksiyonlarının ve göz travmalarının tedavisinde kullanılabilmektedir. Evisserasyon cerrahisi sayesinde göz yapısının bir kısmının korunur, bu da protez gözün daha doğal hareket etmesini sağlayabilir.

Evisserasyon, genellikle görme yetisini tamamen kaybetmiş olan veya ideal bir şekilde tedavi edilemediği için ciddi ağrılara neden olan gözlere uygulanır. Evisserasyon ameliyatı sayesinde bireyin yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirilebilir.

Evisserasyon Cerrahisi Hangi Durumlarda Yapılır?

Evisserasyon cerrahisi şu gibi durumlarda yapılabilir:

  • Tedavi edilemeyen endoftalmi gibi ciddi göz enfeksiyonlarının varlığı durumunda.
  • Göz görme yetisini tamamen kaybetmişse ve ciddi ağrılara neden oluyorsa.
  • Göz tümörleri ve göz kanserlerinin varlığı durumunda. Bu durumda enükleasyon cerrahisine de başvurulabilir. Böylece gözdeki kanserli dokuların tamamen alındığından emin olunabilir.
  • Gözün fiziksel travma nedeniyle ciddi ölçüde hasar gördüğü, görme yetisini yitirdiği ve kurtarılmasının mümkün olmadığı durumlarda.

Bu durumlarda evisserasyon cerrahisine başvurulabilir.

Evisserasyon ve Enükleasyon Farkı Nedir?

Enükleasyon ve evisserasyon, göze uygulanan ve göz dokularının belli ölçülerde alınmasına olanak sağlayan cerrahi operasyonlardır. Enükleasyon cerrahisinde göz küresi, göz kaslarına ve bağ dokularına zarar verilmeden tamamen alınır. Enükleasyon cerrahisinde ise göz küresinin dış katmanı (sklera) korunur ancak göz küresinin içeriği cerrahi olarak çıkarılır. Evisserasyon cerrahisi, ilgili göze yerleştirilen göz protezinin daha kolay ve doğal bir şekilde hareket ettirilmesine imkan tanır. Bu işlevsellik enükleasyon cerrahisi sonrası takılan protezlerde daha azdır. Ancak göz kanserlerinin tedavisinde enükleasyon cerrahisi (daha fazla doku alınması nedeniyle) kanserin tekrarlama riskini önemli ölçüde azaltabilir ve bu da operasyon için tercih sebebi olabilir.

Evisserasyon Cerrahisi Sonrası Protez Ne Zaman Takılır?

Evisserasyon cerrahisinden sonra protez göz genellikle 4 ila 6 hafta içinde takılır. Bu süre, ameliyat bölgesinin tamamen iyileşmesi ve enfeksiyon riskinin azalması için gereklidir. İlk etapta ameliyat sırasında geçici bir konformer yerleştirilir; bu, göz çukurunun şeklini korur ve protez için zemin hazırlar. İyileşme tamamlandıktan sonra hastanın yüz anatomisine ve estetik tercihlerine uygun bir protez hazırlanır. Kişiye özel hazırlanan bu protez ağrısız bir şekilde göze yerleştirilir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için Göz Protezi Cerrahisi isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Evisserasyon Cerrahisi Ağrılı Mı?

Evisserasyon cerrahisi sırasında hastalar genel anestezi altındadırlar. Bu yüzden ağrı veya rahatsızlık hissi deneyimlemezler. Operasyondan sonra anestezinin etkileri geçmeye başlayınca ilgili göz bölgesinde ağrı hissi deneyimlenebilir. Bu geçici ağrılar için doktor ağrı kesici ilaç reçetesinde bulunabilir.

Evisserasyon Cerrahisi Riskli Mi?

Evisserasyon cerrahisi genel olarak güvenli bir operasyon olsa da tüm cerrahi işlemler gibi anestezi, operasyon ve operasyon sonrası sürece dair bazı komplikasyonlara neden olabilir. Doktor, bu komplikasyonların önlenmesi için modern tıbbın sunduğu tüm önlemleri alacak ve hastasının güvenli bir operasyon geçirmesini sağlayacaktır.

Evisserasyon Cerrahisi Ne Kadar Sürer?

Evisserasyon cerrahisi 1-1,5 saat kadar sürebilir. Operasyonun süresi, cerrahın deneyimine, operasyon sırasında yapılacak olan işlemlerin detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Evisserasyon Cerrahisi Nasıl Yapılır?

Evisserasyon cerrahisi, genel anestezi altında, ağrısız bir şekilde yapılır. Operasyon sırasında cerrah, göz küresinin içindeki dokuları dikkatle çıkarır. Sklerayı ve göz küresini kontrol eden kas dokusunu ise korur. Ameliyat bölgesine, iyileşme süreci boyunca göz çukurunun şeklini koruyabilmesi için özel bir konformer yerleştirilir. Ardından ise operasyon sonlandırılır.

Evisserasyon Cerrahisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Evisserasyon cerrahisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer almaktadır:

  • Ameliyat bölgesinin bakımına ve temizliğine özen gösterilmeli.
  • Göze yerleştirilen konformer doktorun önerdiği süre boyunca çıkarılmamalı.
  • Eğer beklenenden fazla ağrı ve şişlik olursa doktor konudan haberdar edilmeli.
  • Düzenli kontroller aksatılmamalı.
  • İlk birkaç gün yatarak dinlenilmeli.
  • Bir süre yorucu veya göz travması için risk teşkil eden aktivitelerden uzak durulmalı.

Evisserasyon ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir.

Doktora Sorun!
Scan the code
Call Now Button