Göz Kanserleri Antalya - Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu

Göz Kanserleri Antalya

Göz kanserleri Antalya, göz dokularını meydana getiren hücrelerin, kontrol mekanizmalarını yitirerek anormal bir şekilde bölünmesi ve kümeleşmesi sonucu gelişen hastalıktır.

Yazımızın devamında ‘’Göz kanserleri neden olur?’’, ‘’En tehlikeli göz kanserleri hangileridir?’’, ‘’Göz kanserleri çocuklarda görülür mü?’’ ve ‘’Göz kanseri tedavisi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya göz kanserleri tedavisi fiyatları, göz kanserlerinin nedenleri vb. konular hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Göz Kanserleri Nedir?

Göz kanserleri, göz dokusunda anormal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ve kötü huylu tümörler oluşturmasıyla ortaya çıkan hastalıklardır. Göz kanserleri hem gözün iç kısmında hem de çevresindeki dokularda gelişebilir. En yaygın türleri arasında melanom, lenfoma ve retinoblastom bulunur. Kanser, gözde görme kaybına, ağrıya ve estetik temelli sorunlara neden olabilir. Bazı türleri oldukça hızlı ilerleyebilirken, diğerleri daha yavaş bir seyir izler. Erken teşhis ve uygun tedavi, hastalığın kontrol altına alınmasında kritik bir öneme sahiptir.

En Tehlikeli Göz Kanserleri Hangileridir?

Tehlikeli göz kanseri türleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Oküler Melanom: En sık görülen göz kanseri türüdür. Geç teşhis edilirse göz çevresi dokulara ve bedenin geri kalanına yayılabilir.
  • Retinoblastom: Genellikle çocuklarda görülen bu göz kanseri türü, erken teşhis ve tedavi sağlanmadığı takdirde görme kaybına ve hatta hayati tehlikeye neden olabilir.
  • Göz Lenfoması: Göz lenfoması genellikle bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla gelişir, tedavi edilmediğinde başta beyin olmak üzere farklı organlara yayılabilir.
  • Konjonktival Melanom: Göz yüzeyinde gelişen bu kanser türünün metastaz yapma riski oldukça fazladır.

Tehlikeli göz kanseri çeşitleri bu şekilde sıralanabilir.

Göz Kanserleri Neden Olur?

Göz kanserlerinin nedenleri arasında şunlar yer alır:

  • Uzun süreli veya düzenli güneş ışığı (UV) maruziyeti.
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması.
  • Genetik etmenler.
  • Kimyasal veya radyasyon maruziyeti.
  • Bazı kronik göz hastalıkları.

Göz kanseri nedenleri bu şekilde sıralanabilir.

Göz Kanserleri Hangi Belirtilere Yol Açar?

Gözde kanser belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Ani veya yavaş gelişen görme kaybı.
  • Görme keskinliği ile ilgili sorunlar.
  • Gözde kitle ve şişlik hissi.
  • Işık hassasiyetinde artış. Işığa karşı duyarlılık.
  • Göz ve göz çevresinde ağrı hissi.
  • Göz renginde veya gözün beyaz kısmında renk değişimi meydana gelmesi.
  • Göz hareketiyle ilgili sıkıntılar, şaşılık vb. sonradan gelişen problemler.
  • Gözün dışarı doğru çıkıntı yapması.

Gözde kanser belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

Göz Kanserleri Çocuklarda Görülür Mü?

Göz kanserleri çocuklarda da görülebilir. Çocuklarda görülen en yaygın tür, genellikle erken yaşta teşhis edilen retinoblastomdur. Bu göz kanseri türü genetik bir temele sahip olabileceği gibi, bazı vakalarda genetik bağlantı olmadan da gelişebilir. Retinoblastom tedavi edilmediğinde hem görme kaybına hem de hayati tehlikeye yol açabilir. Çocuklarda retinoblastom belirtileri arasında gözde parlama, beyaz bir yansıma veya şaşılık gibi şikayetler yer alır. Bu gibi belirtileri fark eden ebeveynler vakit kaybetmeden bir göz hastalıkları uzmanı ile iletişime geçmelidirler.

Göz Kanserleri Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tedavi edilmeyen göz kanserleri, hızlı bir şekilde gelişim ve yayılım göstererek gözdeki pek çok dokuyu etkilerler. Buna bağlı olarak görme sorunları ve görme kaybı gibi ciddi problemler gelişebilir. Hatta tedavisi geciken göz kanserleri metastaz yolu ile bireyin yaşamsal faaliyetleri için çok daha önemli olan akciğer ve beyin gibi organlara yayılabilirler. Bu yüzden göz kanserlerinin tedavisi kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Göz Kanserleri Ölümcül Mü?

Göz kanserleri, türlerine, teşhis evrelerine vb. faktörlere göre ölümcül olabilirler. Tüm kanser hastalıkları gibi göz kanserleri de lenf dolaşımı yoluyla vücudun farklı bölgelerine yayılma riski taşır. Bu da zaman içerisinde tedavinin daha da zorlaşmasına, birden fazla organın kanserden etkilenmesine ve bireyin ciddi bir hayati tehlike edinmesine neden olur. Bu yüzden göz kanserleri ihmal edilmemesi gerekilen, ciddi hastalıklardır.

Göz Kanserleri Metastaz Yapar Mı?

Başta oküler melanom olmak üzere birçok göz kanseri türü metastaz riskine sahiptir. Metastaz yapan göz kanserleri, karaciğer ve beyin gibi son derece önemli organlarda sekonder kanserlere neden olabilir ve bu da daha önce bahsetmiş olduğumuz gibi bireyin yaşamını çok daha ciddi bir şekilde tehdit edebilir. Göz kanserlerinde metastazın önlenebilmesi için erken teşhis ve erken tedavi çok kritik bir öneme sahiptir.

Göz Kanserleri Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Erken evrelerde teşhis edilen göz kanserlerinin tedavisi birkaç hafta içerisinde, avantajlı cerrahi tedavi seçeneğinin de yardımıyla tamamlanabilir. Ancak ilerleyen evrelerde, özellikle de kanser metastaz yapmışsa hastanın aylarca ve hatta yıllarca tedavi görmesi gerekebilir. Bu yüzden tüm kanser hastalıklarında olduğu gibi göz kanserlerinde de erken tedavi çok daha avantajlıdır.

Göz Kanserleri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz kanseri tedavisi, kanserin türüne, yerleşimine ve ilerleme durumuna göre değişebilir. Erken evrelerde tercih edilen cerrahi müdahaleler kanserli dokuların neredeyse tamamen alınmasına imkan tanır. Bu da hastanın iyileşme potansiyelini ciddi ölçüde arttırır. İlerleyen evrelerde cerrahiye ek olarak radyoterapi işlemine başvurulabilir. Metastaz yapmış olan kanser vakalarında ise sistematik tedavinin önemli bir parçası olarak kemoterapi uygulamasına başvurulabilir.

Doktora Sorun!
Scan the code
Call Now Button