Göz Protezi Cerrahisi Antalya - Prof.Dr. Elif Betül Türkoğlu

Göz Protezi Cerrahisi Antalya

Göz protezi cerrahisi Antalya, hasar gören ve alınan göz dokuları yerine, doğal gözden ayırt edilmesi zor olan, protez bir göz dokusu yerleştirmek için yapılır. Göz protezi ameliyatı sayesinde, kişiye özel üretilen protezler, konforlu bir operasyon dahilinde hedef bölgeye yerleştirilebilir.

Yazımızın devamında ‘’Göz protezi cerrahisi ne kadar sürer?’’, ‘’Göz protezlerinin ömrü ne kadar?’’, ‘’Göz protezi cerrahisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ ve ‘’Göz protezi cerrahisi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya göz protezi cerrahisi fiyatları, göz protezinin kullanım ömrü ve göz protezi çeşitleri hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Göz Protezi Cerrahisi Nedir?

Göz protezi cerrahisi, doğal gözün çeşitli nedenlerle kaybedildiği durumlarda, göz kaybına bağlı gelişen estetik ve fonksiyonel sorunları gidermek için yapılan bir operasyondur. Bu cerrahi operasyon, hastanın göz yuvasına özel bir protez yerleştirilmesi ile yapılır. Genellikle enükleasyon veya evisserasyon cerrahisinden sonra gerçekleştirilir.

Göz protez cerrahisi ile amaç, hastanın yüz simetrisini ve gözler arası estetik bütünlüğü yeniden sağlamaktır. Protez göz, görme yetisini geri kazandırmasa da estetik açıdan tatmin edici sonuçlar sunar.

Göz Protezi Cerrahisi Neden Yapılır?

Göz protezi cerrahisi, göz kaybı durumunda gelişen estetik ve işlevsel sorunları ortadan kaldırmak için yapılır. Göz kaybı, çeşitli enfeksiyonlara, kanser hastalıklarına, sinir yaralanmalarına, fiziksel travmalara vb. etmenlere bağlı olarak gelişebilir. Bu sorunların tedavisi kapsamında gerçekleştirilen enükleasyon veya evisserasyon cerrahilerinin ardından göz yuvası boş kalır. Bu da estetik olarak hasta tarafından beğenilmeyen bir görünüme neden olabilir. Göz protezi cerrahisi sayesinde bölgeye, bireyin göz yuvası ile uyumlu ve estetik olarak güzel görünen bir protez doku yerleştirilebilir.

Göz Protezi Kaç Günde Üretilir?

Göz protezinin üretim süresi genellikle 1-2 haftayı bulur. Protez üretim süreci, hastanın göz yuvasının ölçülerinin alınması ve protezin kişiye özel olarak hazırlanması ile başlar. İlk aşamada ölçülere uygun bir şekilde deneme protezi oluşturulur. Daha sonra ise hastanın cilt tonu ve doğal göz rengine uygun renk düzenlemeleri yapılır. Böylece estetik olarak çok daha uyumlu ve zengin bir görünüm meydan getirilmiş olur.

Göz Protezinin Ömrü Ne Kadar?

Göz protezlerinin ömrü genellikle 5-7 yıl arasında değişir. Ancak bu süre, protezin malzeme kalitesi ve kullanıcının bakım alışkanlıklarına bağlı olarak değişebilir. Düzenli temizlik ve uygun bakım, protezin kullanım süresini uzatır. Protezin, rengi solduğunda veya yüz yapısında değişiklikler meydana geldiğinde yenilenmesi gerekebilir. Aynı şekilde çocuklarda da büyüme nedeniyle protezin daha sık değiştirilmesi gerekebilir.

Göz Protezinin Farklı Türleri Var Mı?

Göz protezlerinin farklı türleri mevcuttur. Göz protezi çeşitleri arasında şunlar yer alır:

  • Özel Yapım Protezler: Bu göz protezi türü, tamamen hastanın kendi göz yuvası ölçülerine göre özel olarak üretilir. Bu da hastanın göz protezini rahatça kullanmasını ve protezi kullanırken daha konforlu hissetmesini sağlar.
  • Hazır Protezler: Hazır protezler, genellikle belli ölçütlerde fabrikasyon olarak üretilen protezlerdir. Genellikle daha ucuzdurlar ancak kişiye özel olarak üretilmedikleri için uyum sorunlarına neden olabilirler.
  • Yer Tutucu (Konformer) Protezler: Enükleasyon veya evisserasyon cerrahilerinin ardından, göz yuvasının daralmasını önlemek amacıyla, geçici olarak bölgeye yerleştirilirler. İyileşme sürecini tamamlayan hastalarda yer tutucu protezler çıkarılır ve yerlerine kalıcı göz protezleri yerleştirilir.

Göz protezi türleri bu şekilde sıralanabilir. Antalya göz protezi fiyatları, göz protezinin türüne ve operasyon süreci ile alakalı detaylara göre değişebilir.

Göz Protezi Cerrahisi Ağrılı Mı?

Göz protezi cerrahisi sırasında, hastanın genel sağlık durumuna ve ihtiyaçlarına uygun bir anestezi uygulaması planlanır. Bu anestezi uygulaması sayesinde hasta göz protezi cerrahisi sırasında ağrı veya rahatsızlık hissi deneyimlemez. Ameliyat sonrasında proteze alışana kadar bir miktar ağrı hissedilebilir. Doktorun reçete ettiği ağrı kesiciler bu ağrıların kontrol altına alınmasını sağlar, bir süre sonra da ağrılar kendi kendine geçer.

Göz Protezi Cerrahisi Ne Kadar Sürer?

Göz protezi cerrahisi genellikle 1-2 saat kadar sürmektedir. Ancak operasyonun süresi, hazırlık işlemlerinin gerekliliğine vb. etmenlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Doktorunuz size özel bir operasyon planlaması yaptıktan sonra göz protezi cerrahisinin tahmini süresi hakkında gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır.

Göz Protezi Cerrahisi Nasıl Yapılır?

Göz protezi ameliyatı, genel veya lokal anestezi altında yapılabilir. Operasyon sırasında evisserasyon veya enükleasyon yöntemleri kullanılarak göz yuvası temizlenir. Göz hareketleri için önemli olarak dokulara zarar verilmez. Daha sonra ise hasta kısa bir iyileşme sürecine girer. Bu süreçte hastanın göz yuvasının ölçütleri alınır ve hastaya özel protez üretimi gerçekleştirilir. Protez üretimi gerçekleştirildikten sonra, cilt ve göz rengine uygun olarak üretilmiş olan protez, ek bir müdahale ile göz yuvasına yerleştirilir.

Göz Protezi Cerrahisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Göz protezi cerrahisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer almaktadır:

  • Protez ve çevresi düzenli olarak temizlenmeli, protez bakımı için önerilen rutin aksatılmamalıdır.
  • Operasyon sonrası bir süre göz hareketlerini minimum seviyede tutun.
  • Ağır fiziksel aktivitelerden bir süre kaçının.
  • Enfeksiyon belirtilerine (kızarıklık, kaşıntı, ağrı) dikkat edin. Enfeksiyon belirtisi fark ederseniz doktorunuzla işletişime geçin.
  • Düzenli doktor kontrollerini aksatmayın.
  • Protez değişimini aksatmayın, önerilen aralıklarla eskimiş olan protezlerinizi değiştirmek için doktorunuzla görüşün.

Göz protezi ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir.

Doktora Sorun!
Scan the code
Call Now Button