Orbita Cerrahisi Antalya
Orbita cerrahisi Antalya, orbital bölgeyi ilgilendiren kitleleri almak veya bölgedeki dokuları onarmak için yapılan operasyondur. Orbita ameliyatı, göz çevresi tümörlerin alınmasında ve orbita kırıklarının tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılır.
Yazımızın devamında ‘’Orbita cerrahisi ne kadar sürer?’’, ‘’Orbita cerrahisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’, ‘’Orbita cerrahisi nasıl yapılır?’’ ve ‘’Orbita cerrahisi neden yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya orbita cerrahisi fiyatları, orbita cerrahisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler vb. konular hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Orbita Cerrahisi Nedir?
Orbita cerrahisi, göz çevresindeki kemik, kas, sinir ve yumuşak dokuları kapsayan orbital alanın tedavisinde uygulanan operasyondur. Bu operasyon, tümörlerin çıkarılması, kırıkların onarılması veya enfeksiyonların tedavi edilmesi amacıyla yapılır. Gözün korunması ve görme yetisinin sürdürülebilmesi orbita cerrahisinin temel amacıdır. Ayrıca estetik ve fonksiyonel nedenlerle de uygulanabilir.
Orbita bölgesi anatomik olarak karmaşık, gözle ilişkili olduğu için de oldukça hassas bir bölgedir. Bu yüzden detaylı ve kişiye özel bir planlamayla birlikte hassas bir uygulama süreci gerektirir.
Orbita Cerrahisi Neden Yapılır?
Orbita cerrahisi şu gibi amaçlarla yapılabilir:
- İyi veya kötü huylu orbital tümörlerin bölgeden güvenli bir şekilde alınması için.
- Orbital kırıkların ve travmalara bağlı gelişen benzer hasarların onarılması için.
- Orbital selülit gibi enfeksiyonların tedavi edilmesi için.
- Kas ve/veya sinir hasarının neden olduğu göz hareket sorunlarını gidermek için.
- Göz protezi öncesinde bölgeyi protez yerleşimine hazırlamak için.
- Orbital bölgedeki kistlerin ve lezyonların güvenli bir şekilde çıkarılması için.
Orbita cerrahisi bu gibi amaçlarla yapılabilir.
Orbita Tümörleri Nedir?
Orbita tümörleri, göz çukuru çevresindeki yumuşak doku ve kemik yapılarında gelişen anormal hücre büyümeleridir. Bu tümörler iyi huylu olabileceği gibi kötü huylu da olabilir. İyi huylu tümörler genellikle yavaş büyür ve çevredeki dokulara zarar verme olasılığı görece düşüktür. Kötü huylu olanlar ise hızla büyüyebilir ve çevre dokulara yayılma riski taşır. Orbita tümörleri, görme kaybı, göz hareketlerinde kısıtlılık ve gözde şişlik gibi belirtilere neden olabilir.
Orbita Kırıkları Nedir?
Orbita kırıkları, göz çukuru çevresindeki kemiklerin fiziksel travma sonucu kırılmasıdır. Orbital kırıklara bağlı göz küresinin çevresindeki yapıların zedelenmesi nedeniyle görme kaybı veya çift görme gibi sorunlar meydana gelebilir. Kırıklar, genellikle gözde şişlik, morarma ve hassasiyet ile kendini gösterir. İdeal bir şekilde tedavi edilmediklerinde hem estetik hem de işlevsel sorunlara neden olabilirler.
Orbita Kırıkları Neden Olur?
Orbita kırıkları, göz çevresini ilgilendiren ve görece yaygın olan yaralanmalardır. Orbita kırıkları sportif aktiviteler ve müsabakalar sırasında gelişebilir. Ayrıca trafik kazaları, fiziksel şiddet, iş yeri kazaları, yüksekten düşme ve patlamalarla ilişkili yaralanmalar da orbita kırıklarına neden olabilirler.
Orbita Cerrahisi Riskli Mi?
Orbital bölge, oldukça karmaşık bir sinir ve damar ağına sahiptir. Aynı zamanda bölgede kemikler ve çeşitli yumuşak dokular da bulunmaktadır. Bu yüzden orbita cerrahisi tecrübe ve ideal ameliyathane koşulları gerektirir. Operasyona bağlı gelişebilecek komplikasyonlar arasında enfeksiyon, sinir hasarı ve kanama yer alır. Bu risklerin önemli bir kısmı tecrübeli bir cerrah tarafından, başarılı bir şekilde önlenebilir.
Orbita Cerrahisi Ağrılı Mı?
Orbita cerrahisi genel anestezi altında, ağrısız bir şekilde yapılmaktadır. Bununla birlikte anestezinin etkisi geçtikten sonra dokulara yapılan müdahale nedeniyle göz çevresinde, özellikle de ilk birkaç gün hissedilen geçici bir ağrı hissi olabilir. Bu ağrının kontrol altına alınması ve hastanın iyileşme sürecini daha konforlu bir şekilde geçirebilmesi için doktor, hastasına çeşitli ağrı kesiciler reçete edebilir.
Orbita Cerrahisi Ne Kadar Sürer?
Orbita cerrahisi genellikle 1-2 saat kadar sürmektedir. Ancak bu süre, operasyonun kapsamına göre büyük oranda değişiklik göstermektedir. Mesela orbita kırıklarının onarılması için yapılan rekonstrüktif operasyonlar 4-6 saate kadar uzayabilmektedir. Doktorunuz, size özel bir orbita ameliyatı planlaması yaptıktan sonra operasyonun tahmini süresi hakkında gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır.
Orbita Cerrahisi Nasıl Yapılır?
Orbita cerrahisi çoğunlukla genel anestezi altında yapılır. Operasyon sırasında bölgeye uygulanan cerrahi kesi yardımıyla hedef dokularla temas kurulur. Daha sonra ise bölgedeki kistik yapılar, tümörler veya kitleler alınabilir. Rekonstrüktif operasyonlarda ise kemik yapıları yeniden şekillendirilir ve sabitlenir. Böylece ideal bir şekilde iyileşmeleri için herhangi bir engel kalmamış olur.
Orbita Cerrahisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Orbita cerrahisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer almaktadır:
- Ameliyat bölgesinin hijyenine dikkat edilmeli.
- İlk birkaç hafta boyunca ağır ve yorucu aktivitelerden kaçınılmalı.
- Göze darbe riski bulunan her türlü spor veya eğlence etkinliğinden uzak kalınmalı.
- Reçete edilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı.
- Doktor kontrolleri aksatılmamalı.
Orbita ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir.